Egy újabb WordPress honlap
 
Cserepes lemez tető

Cserepes lemez tető

A cserepes lemez tető a legújabb trend, a korszerű tetőszerkezet építésében. Mivel a tető egy épület egyik legfontosabb része, különböző anyagból készülhet, így egy egbízható tetőfedési módszer, de vizsgáljuk meg mi is az a cserepes lemez tető.

A cserepes lemez tető olyan tetőszerkezet, amelyet az épület tetejére helyeznek, hosszú távú tartósságot, valamint esztétikus megjelenést biztosít az ingatlannak. A cserepes lemezek általában fém- vagy aszfalt alapú anyagokból készülnek, és az egyes lapokat egymás mellé helyezik el a tetőn. A cserepeslemez általában 0,4 – 0,45 vagy 0,5 milliméter vastagságú szokott lenni. Minél vastagabb a lemez, annál nagyobb az anyag ellenállása és tartóssága.

Cserepes lemez tető felhasználhatósága

Széles körben használják családi házak, társasházak, garázsok, melléképületek, szaletlik, terasztetők és előtetők fedésére. Emellett mezőgazdasági épületek, gépszínek, magtárak, ipari csarnokok tetőfedésére is alkalmas.

Miért éri meg a cserepes lemez tető?

  • Tartósság, illetve hosszú élettartam: A cserepes lemez tetők hosszú élettartammal rendelkeznek, valamint képesek ellenállni az időjárási viszontagságoknak, például a szélnek, a hónak, valamint az esőnek, sőt még az UV-sugaraknak. Ezek az anyagok általában nem rohadnak, illetve nem korrodálnak, így évtizedeken át szolgálhatnak.
  • Könnyű karbantartás: A cserepes lemez tetők könnyen karbantarthatók. Nem igényelnek rendszeres festést vagy speciális tisztítást, illetve az esetleges kisebb javítások is viszonylag egyszerűen elvégezhetők.
  • Vízhatlanítás: A cserepes lemez tetők kiválóan ellenállnak a vízszivárgásnak. Az egyes lemezek illeszkedése illetve a speciális vízvezető rendszerek hatékonyan elvezetik a vizet a tetőről, ami megakadályozza a nedvesség behatolását az épületbe.
  • Energiahatékonyság: Néhány cserepes lemez tetőnek magasabb fényvisszaverő képessége van, amely csökkentheti a ház hűtési költségeit a forró nyári hónapokban. Emellett lehetőség van napelemek vagy napkollektorok telepítésére is a tetőre, ami további energiamegtakarítást eredményezhet.
  • Esztétikus megjelenés: A cserepes lemez tetők számos színben, sőt stílusban elérhetők, így könnyen illeszthetők az épület kinézetéhez. Emellett a hagyományos cserepes lemez tetők időtlen, mindemellett elegáns megjelenést kölcsönöznek az épületnek.

Miért kell vigyázni a cserepes lemez tetővel?

  • Költséges telepítés: A cserepes lemez tető telepítése kezdetben magas költségeket jelenthet, különösen akkor, ha a lemezeket egy profi szakemberrel szereltetjük fel.
  • Zajszigetelés: A cserepes lemez tetők lehetnek zajosak, különösen erős esőzések vagy jégeső esetén. Ezt a problémát megfelelő szigeteléssel lehet enyhíteni.
  • Súly: A cserepes lemez tetők meglehetősen nehezek lehetnek, különösen a fémlemezek. Ez azt jelenti, hogy az épületnek megfelelően erős szerkezettel kell rendelkeznie a tető terhelésének elviseléséhez.
  • Pára: Folyamatosan magas a pára, illetve magas a sótartalom a levegőben (pl. tengerpart mellett), cserepes lemez tetőt ne telepítsünk ilyen helyre. Magyarországra nem jellemző ez a fajta időjárási körülmény, de ha a trópusokon építkezünk, vagy a tengerparton, akkor gondoljuk át ezt a fajta tetőfedő anyagot.

Cserepes lemez tető ár tekintetében

A legolcsóbb cserepeslemez ár bruttó 2400 Ft/m2 áron varázsolható meg, de ezért az árét a legvékonyabb, 0,4 mm vastagságú acéllemezből készült tudjuk csak megvenni, amit lakóházra nem javasolt. Melléképületekre azonban felszerelhetjük. Ezeknek a lemezeknek az élettartama gyakran nem haladja meg az 5 évet.

Amennyiben szétnézünk a boltokban akkor 3500-8000Ft/nm között kapható cserepeslemezek minősége, illetve vastagsága, sőt még esztétikai igénye is vetekszik a minőségi kerámia- vagy betoncserepekével.

Az árakat meghatározza a festék réteg vastagsága, valamint a minősége is. Minél vastagabb a festékréteg, annál drágább lesz a lemez.

Mikor és miért javasolják a cserepes lemez tetőt?

A cserepes lemez tető ideális választás lehet olyan épületek számára, amelyek tartósságot, illetve hosszú élettartamot igényelnek. Ezek a tetők különösen alkalmasak olyan területeken, ahol gyakoriak az erős esőzések vagy hóviharok, mivel kiválóan ellenállnak az időjárási viszontagságoknak.

Továbbá, azok számára is, akik szeretnék minimalizálni a tetővel kapcsolatos karbantartási feladatokat, a cserepes lemez tető jó választás lehet. Illetve, ha az épület tulajdonosa esztétikus megjelenést szeretnének, akkor ideális választás.

Összegzés

A cserepes lemez tető hosszú élettartammal, könnyű karbantartással, valamint esztétikus megjelenéssel rendelkezik, de magas kezdeti költségekkel járhat, ha nem megfelelő a tető minősége, valamint esetleges zajproblémák is zavarhatnak. Fontos az épület specifikációja, valamint az éghajlati viszonyok is.
A cserepeslemez telepítési és anyagköltségei sok tényezőtől függenek, mint például a tető állapota, a szigetelés minősége, a tetőszerkezet bonyolultsága és az épület magassága. Az árakat befolyásolja a cserepeslemez vastagsága és a festék minősége is. Az árak széles skálán mozognak, és az olcsóbb lehetőségek lehetnek kevésbé tartósak.